Am mai testat telefonul Samsung Galaxy S22 Ultra în vacanța din august, dar am zis să îl punem din nou la încercare și în cadrul #35mediaPhotoTour din Veneția.
Galaxy S22 Ultra este un telefon foarte cunoscut și utilizat în România, este prezent pe piață de ceva mai bine de jumătate de an, software-ul este matur și bine finisat, iar în momentul în care scriem aceste rânduri tocmai a primit update-ul la Android 13 și One UI 5.0. În Veneția Galaxy S22 Ultra a avut softul One UI 4 bazat pe Android 12.
Așa cum v-am obișnuit, nu vom intra în discuții legate de aplicații, interfață sau benchmark-uri. Singurul nostru interes în testare este calitatea fotografiilor obținute de sistemul de camere de pe spatele telefonului.
Galaxy S22 Ultra este echipat cu patru camere pe spate, ce formează poate cel mai echilibrat ansamblu de focale disponibile pe un telefon în acest moment. Cele patru focale disponibile (valori echivalente full frame) sunt: Camer Wide – principală 1x – 23mm, Camera Ultra-wide – 0,6x – 13mm, Camera Tele 3x – 69mm, Camera Tele 10x – 230mm. Toate cele patru camere beneficiază de Stabilizare Optică și de Auto Focus DP PDAF.
Față de generația anterioară (Galaxy S21 Ultra), S22 Ultra vine cu modificări mici la nivel hardware. Camera principală se bazează pe același senzor Samsung HM3, dar peste el este pus un sistem optic cu un unghi mai larg, de la 24mm coborând la 23mm. Restul detaliilor tehnice rămânând similare.
Cele doua telecamere (3x si 10x) au o ușoară modificare a distanțelor focale raportate la camera principală, astfel telecamera 3x ajunge la 69mm din 72mm cât era pe S21 Ultra, iar telecamera 10x de tip periscop coboară la 230mm de la 240mm. Ambele camere folosesc același senzor mai nou dar puțin mai mic, având dimensiunea de 1/3.52″, cu dimensiunea individuală a pixelilor de 1,12µm. Nu vă putem spune cum se comportă aceste noi camere în comparație cu variantele disponibile pe S21 Ultra dar vă putem spune că față de variantele disponibile pe S20 Ultra diferențele sunt semnificative.
Să detaliem pe rând specificațiile tehnice ale celor cinci camere:
Cameră Wide – Principala – 1x:
- Rezoluție: 108 megapixeli
- Model: Samsung Isocell HM3
- Diafragmă fixă: f/1.8
- Focală: 23mm (echivalent Full Frame)
- Dimensiune senzor: 1/1.33″
- Dimensiune pixel: 0.8µm
- 9-in-1 Pixel Binning – pentru fotografii de 12MP cu pixeli de 2.4µm
- Dual Pixel PDAF – Phase Detection AutoFocus
- Laser AutoFocus
- OIS – Optical Image Stabilization
Cameră Ultra-Wide – 0,6x:
- Rezoluție: 12 megapixeli
- Model: Sony IMX563
- Diafragmă fixă: f/2.2
- Focală: 13mm (echivalent Full Frame), 120˚
- Dimensiune senzor: 1/2.55″
- Dimensiune pixel: 1.4µm
- Dual Pixel PDAF – Phase Detection AutoFocus
- Super Steady video
Cameră Tele – 3x:
- Rezoluție: 10 MP
- Diafragmă fixă: f/2.4
- Focală: 69mm, (echivalent Full Frame)
- Dimensiune senzor: 1/3.52″
- Dimensiune pixel: 1.12µm
- Dual Pixel PDAF – Phase Detection AutoFocus
- OIS – Optical Image Stabilization
Cameră Tele – 10x:
- Rezoluție: 10 MP
- Diafragmă fixă: f/4.9
- Focală: 230mm (echivalent Full Frame), Optică tip Periscop
- Dimensiune senzor: 1/3.52″
- Dimensiune pixel: 1.12µm
- Dual Pixel PDAF – Phase Detection AutoFocus
- OIS – Optical Image Stabilization
Am testat toate cele patru camere de pe spatele lui Galaxy S22 Ultra în cât mai multe condiții de iluminare, atât ziua cât și seara sau chiar noaptea. Am testat și toate valorile implicite de „zoom”, primele date de camerele fizice (0,6x, 1x, 3x si 10x), apoi în completare cu celelalte două valori pe care telefonul le obține prin optimizare software: 30x si 100x.
Începem cu fotografiile făcute pe timp de zi.
V-am pus mai jos cadrele făcute cu toate cele patru camere pe timp de zi și veți putea vedea că telefonul se descurcă impecabil când vine vorba de expunere și de balans de alb în toate situațiile. Cu greu îi putem reproșa ceva lui Galaxy S22 Ultra, chiar și când vine vorba de camerele tele 3x si 10x.
Mai jos veți găsi șase fotografii pentru testul de zoom, pornind de la camera Ultra-Wide 0,6x, continuând cu camera principală 1x, apoi telecamera 3x, urmată de telecamera 10x. Am pus și următorii pași predefiniți în interfața aplicației camerei pentru zoom 30x și zoom 100x.
Așa cum v-am spus, modul Zoom 30x este utilizabil în multe cazuri, imaginea este chiar decentă. Zoom-ul 100x în schimb nu este prea util. Dacă vreți totuși să vă impresionați prietenii cu pozele pe care le puteți face Lunii, aveți posibilitatea să faceți cadre ca cel de mai jos, ceea ce este impresionant totuși pentru un telefon:
În continuare vom trece la fotografiile făcute în perioada răsăritului sau cea a apusului.
Am fost curioși să vedem cum se comportă senzorul camerei principale dacă salvăm fotografiile în format RAW (DNG). Am pus mai jos același cadru, primul este JPG-ul neprelucrat, exact așa cum îl capturează telefonul. Al doilea cadru este fișierul DNG editat de noi.
Din ce puteți vedea, fișierul DNG oferă foarte multe detalii pentru a putea edita fotografia în condiții foarte bune. Suntem impresionați de cantitatea de informații salvate în fișier. Thumbs up pentru Samsung și senzorul Isocell HM3.
Știam de când am scris articolul precedent în care am testat camerele lui Galaxy S22 Ultra că telefonul se descurcă foarte bine seara și dimineața, dar de data asta l-am putut testa mai atent și mai amănunțit.
Toate cele patru camere de pe spatele telefonului se descurcă foarte bine pe timp de noapte și nu fac de râs „emblema” Nightography cu care cei de la Samsung și-au marketat telefonul. Primele trei camere (ultra-wide 0,6x, wide 1x si tele 3x) iși fac treaba excelent în lumină slabă și reușesc să obțină detalii chiar și în condiții foarte dificile cum bine ați văzut mai sus. Camera tele 10x are nevoie de ajutor din partea utilizatorului în lumină slabă, în sensul că va obține rezultatele cele mai bune dacă aveți un trepied cu voi sau dacă aveți cum să-l țineți nemișcat în timpul expunerii. Altfel va pierde detalii în texturile întunecate, aspect ce va fi vizibil dacă sunteți pasionați de Pixel-Peeping.
Ne-au plăcut foarte mult și fișierele RAW (DNG). Conțin foarte multe detalii chiar și ăn lumină ambientală slabă, iar nivelul de zgomot din imagine este surprinzător de mic pentru un telefon.
Concluzie:
Galaxy S22 Ultra este unul dintre puținele telefoane ce pot acoperi o plajă foarte mare de scenarii în care poate înlocui cu brio un aparat foto în călătorii sau în viața de zi cu zi pentru oricare dintre noi, pasionați de fotografie sau nu. Se descurcă impecabil în orice situație este pus la încercare, iar cele patru camere de pe spatele telefonului au o plajă optică fără egal în acest moment pe piață, acoperind de la 13mm până la 230mm echivalent full frame. Telecamera periscopică 10x (echivalent 230mm full frame) oferă oportunități creative imense.
Plusuri:
- Expunere consistentă: toate cadrele au fost expuse foarte bine, fără zone supraexpuse sau zone subexpuse, indiferent de ce cameră am folosit din cele patru. La fel, culorile capturate de cele patru camere sunt menținute în parametri ideali indiferent de lumina din cadru.
- Tele 3x impecabil: având o focală echivalentă full frame de 69mm, avantajele sunt evidente în multe cazuri, inclusiv dacă veți realiza portrete. Telecamera este destul de luminoasă având diafragma fixa f/2.4.
- Tele 10x foarte bun: atâta timp cât nu este beznă, telecamera cu o lungime focală de 230mm echivalent full frame este o unealta excelentă care nu poate fi găsită decât la extrem de puține telefoane, majoritatea limitându-se la 5x maxim. Noi știm că doar Galaxy S22 Ultra și Galaxy S21 Ultra au telecameră 10x cu o distanță focală echivalentă full frame de peste 200mm. Dacă mai știți voi și alte telefoane vă rugăm să ne lăsați un mesaj mai jos în secțiunea de comentarii.
- Zoom 30x este utilizabil: acest mod folosește telecamera 10x și procesarea A.I. a imaginii pentru a obține fotografii utilizabile în majoritatea cazurilor, chiar bune dacă se folosește pe timp de zi, în lumină bună.
- Mod expunere manuala: aplicația camerei permite expunerea manuală prin care utilizatorul poate controla complet comportamentul acesteia.
- Mod Noapte dedicat: acet mod este disponibil oricând, ca și expunerea manuală.
- Rezoluție de 108 megapixeli: este utilă în condiții de lumină bună, poate obține detalii foarte utile pentru printuri de dimensiuni mai mari.
- Expuneri lungi sau expuneri multiple: aplicația separată oferită de Samsung, Expert RAW, oferă funcții suplimentare pasionaților de fotografie pentru a largi posibilitățile creative ale utilizatorilor.
- Fișiere RAW: Este o încântare să prelucrezi DNG-uri făcute de Galaxy S22 Ultra. Se pot obține detalii foarte bune atat din zonele luminoase, dar și din zonele umbrite.
- Auto Focus: extrem de rapid pentru toate cele patru camere, indiferent de lumină, zi sau noapte.
- Stabilizare Optică: foarte bună, inclusiv pe telecamere. Cu camera principală se pot obține cadre nemișcate și de câteva secunde.
Minusuri:
- Zoom 100x: este cam inutil în majoritatea cazurilor. În lumină slabă este de preferat să se folosească un trepied sau măcar să se sprijine telefonul de ceva fix.
- Zoom 30x: oferă rezultate mai puțin îmbucurătoare în lumină slabă.
- Procesarea imaginilor de noapte durează cam o secundă ca să ajungă la varianta finală. Se pot realiza fotografii succesive fără probleme, doar că vizualizarea lor la calitate maximă va fi posibilă în galerie cu acea întarziere de o secundă.
- Telecamerele 3x și 10x: în lumină slabă când se folosesc valori ISO mari, pierd ușor din saturație și contrast.
- Optimizat doar pentru utilizare din mână: Ne-ar fi plăcut să folosească valori ISO mai mici și timpi de expunere mai mari atunci când detectează utilizarea telefonului pe un trepied.
Pe final dorim să le mulțumim încă o dată prietenilor de la evoMAG.ro pentru că ne-au pus la dispoziție telefonul Samsung Galaxy S22 Ultra pentru teste.
Nota 35media.ro pentru camerele foto incluse pe spatele lui Samsung Galaxy S22 Ultra:
Concluzie
Galaxy S22 Ultra este unul dintre puținele telefoane ce pot acoperi o plajă foarte mare de scenarii în care poate înlocui cu brio un aparat foto în călătorii sau în viața de zi cu zi pentru oricare dintre noi, pasionați de fotografie sau nu. Se descurcă impecabil în orice situație este pus la încercare, iar cele patru camere de pe spatele telefonului au o plajă optică fără egal în acest moment pe piață, acoperind de la 13mm până la 230mm echivalent full frame.
misto pozele, felicitari
Multumim!
destule detalii tehnice bune care sustin pozele facute, bravo
Multumim!
sunt foarte foarte bune pozele. eu am un s21 ultra dar mie nu-mi ies asa, se vede ca sunteti profesionisti. stau la panda de black friday dupa un s22 ultra dar parca as astepta si s23 ultra ca nu e departe nici ala
Multumim de apreciere!
Spor la shopping 😀
Acum parca imi pare rau ca m.am zgarcit si nu am luat s22 ultra si am luat s22+, trebuia sa iau ultra. superbe poze ati facut
Nu am testat, dar am inteles ca si camerele de pe S22 si S22+ sunt foarte ok, doar ca le lipseste a doua telecamera (cea 10x).
Bun review. Felicitari.
Multumim de apreciere!