© 35media.ro

Olympus OM-D E-M10 mark III: părerea noastră după 6 luni de utilizare

Am folosit simpaticul Olympus OM-D E-M10 mark III în ultimele 6 luni în paralel cu aparatul pe care il aveam deja, un DSLR Nikon Full Frame.

Dorința de a-l folosi a venit din curiozitatea utilizării unui sistem nou, de dimensiuni mici, ușor și implicit foarte portabil. În același timp eram curioși și de posibilitatea înlocuirii DSLR-urlui „mare și greu” în unele ieșiri în care echipamentul pe care urma să-l cărăm era musai să fie cat mai ușor.

Acestea fiind spuse, vă vom detalia mai jos cu ce impresii am rămas după cele 6 luni de utilizare. Vom structura totul în puncte PRO și CONTRA:

  • PRO: dimensiuneaE-M10 Mark III este atât de mic încât pare a fi de jucărie. Este ca un aparat foto compact, doar ca este mult mai potent în materie de ce poate face. În pachetul de bază, E-M10 Mark III vine cu obiectivul de kit 14-42mm pancake cu care aparatul chiar seamănă cu un compact. Doar ca este mai frumos, cu un aspect vintage.
  • PRO: greutate – împreună cu un acumulator și un card SD, Olympus OM-D E-M10 Mark III are doar 410g. La aceasta greutate se mai adaugă greutatea unui obiectiv. Dacă îl folosiți pe cel de kit (14-42mm pancake) totul va ajunge la 503g, ceea ce este nesperat de ușor și compact pentru un aparat atât de potent.
  • 70% PRO: ecranul – este doar rabatabil, de asta i-am acordat doar 70% PRO. Ar fi fost 100% dacă ecranul era la fel ca la frații lui mai mari din seriile E-M5 și E-M1. Ecranul este touchscreen și este ușor de folosit în timpul utilizării.
  • CONTRA: plastic – corpul aparatului este făcut din plastic. Asta ajuta la greutatea foarte mica a aparatului. Nu ajuta la rezistenta fizica a aparatului în caz de eventuale accidente fizice. Cu toate ca este construit din plastic, nu lasă impresia deloc ca este un aparat firav, este bine construit.
  • PRO: ASPECTE-M10 Mark III arata foarte bine! Aspectul retro similar cu aparatele pe film din anii ’70 va fi apreciat de foarte mulți pasionați de fotografie. Noua ne place foarte mult.
  • PRO: stabilizare – la capitolul asta orice Olympus cu sistemul de stabilizare pe 5 axe merita aprecierea noastră cu vârf și îndesat. Este ceea ce trebuie. Nivelul asta de stabilizare ar trebui să fie prezent pe orice aparat foto de generație noua. Olympus a ajuns la nivelul asta de mulți ani, ceilalți producători mai au mult de lucrat sau poate nu vor ajunge niciodată din cauza dimensiunile monturii și a senzorului cu care își construiesc aparatele. Am uitat oare să va spun? Stabilizarea pe 5 axe de la Olympus este incredibilă! 😉
  • PRO: fotografiere în rafala – jucăria asta mica fotografiază cu aproape 9 cadre pe secunda, 8,6 cadre pe secunda mai exact. La viteza asta păstrează active expunerea și focalizarea automate. Big like!
  • PRO: focalizarea automataE-M10 Mark III are 121 de puncte de focalizare automata, toate 121 de puncte fiind în cruce. Chiar dacă se bazează pe detecția de contrast, sistemul de autofocus este foarte rapid. Se descurca excelent chiar și în lumina foarte slaba unde se descurca mult mai bine decât alte modele noi de mirrorless-uri full frame ale competiției. Putem să dam exemple dar ar însemnă să facem de rușine concurenta 😉 Olympus a inclus și funcțiile de detectare automata a fețelor sau a ochilor și funcționează foarte bine.
  • PRO: conectivitate – te poți conecta cu telefonul sau tableta prin wireless pentru a prelua fotografiile și clipurile video dar și pentru a controla manual expunerea cadrelor noi.
  • PRO: Funcții Suplimentare – majoritatea funcțiilor suplimentare care ajuta mult pe partea de creativitate, prezente în modelele superioare (E-M5 și E-M1), sunt prezente și pe E-M10 mark III. Vă dau câteva exemple care noua ne-au plăcut și pe care le-am folosit de fiecare data când am avut ocazia: Live Composite, Live Bulb, AutoExposure Bracketing, Focus Bracketing.
  • CONTRA: Funcții suplimentare – da, le-am menționat și la CONTRA. Dar pentru că fiind obișnuiți cu unele funcții de pe modelul E-M1 Mark II nu ne așteptam să le regăsim limitate în E-M10 Mark III. Este normal ca Olympus să păstreze atuurile pentru modelele mai scumpe, dar ne-ar fi plăcut ca aceste funcții să nu fie limitate: Live Composite și Focus Bracketing.
  • PRO: Modul silențios – dacă nu ai simți când apeși pe declanșator sigur habar nu ai avea când ai declanșat. Trecerea la obturatorul electronic oferă posibilitatea folosirii a unei viteze minime de expunere de pana la 1/16.000s. Big like!
  • PRO: calitatea imaginilor – în gama asta de preț calitatea imaginilor este foarte bună. Noi l-am folosit predominant împreuna cu obiectivul din gama PRO: 12-40mm f2.8 și rezultatele au fost de cele mai multe ori peste așteptări. Atâta timp cât este folosit pe modul manual și se prelucrează fișierele RAW rezultatul este foarte bun! Am făcut de curiozitate și câteva teste pe modul automat și cu salvarea fotografiilor în format JPG și rezultatul a fost din nou, surprinzător de bun. Culori bogate, temperat saturate, cu tonuri de piele naturale și corect reproduse.
  • PRO: filmare 4K – împreuna cu stabilizarea fără egal al Olympus, filmarea 4K (@24/25/30 fps – 102 Mbps) arată foarte bine. Controlul expunerii poate fi complet manual pentru cine are nevoie.
  • 70% PRO: Timelapse – totul este minunat aici, dar am temperat entuziasmul la 70% din cauza limitării generării automate a fișierului video rezultat în funcție de rezoluția video dorita. 720p @30fps, 1080p @15fps iar 4k @5fps. Era ideal să se genereze timelapse-ul 1080 și 4k la 30fps din aparat. Era minunat! Dar totuși nu este un minus atât de mare pentru că aparatul salvează toate fișierele foto create în timpul timelapse-ului atât în JPG cât și în RAW și se pot uni într-un timelapse video pe calculator unde posibilitățile de customizare sunt mult superioare față de ce ar putea face orice aparat în mod automat. Gândiți-vă totuși că aveți RAW-urile pe care le puteți prelucra și îmbunătăți înainte să le îmbinați într-un timelapse final. Acesta este totuși motivul pentru care am trecut timelapse-ul la PRO-uri.
  • CONTRA: microfon extern – lipsa posibilității folosirii unui microfon extern a fost un minus în multe situații în care zgomotul ambiental era destul de puternic. Aviz vloggerilor!
  • 70% PRO: Autonomie – în medie am reușit să facem între 400 și 500 de fotografii cu un singur acumulator. în cazurile în care am fotografiat și în rafală numărul cadrelor a crescut. Cifrele sunt mulțumitoare pentru un aparat atât de mic și ușor. Pe partea video, cu un acumulator se poate filma 4k aproximativ o ora cu un singur acumulator. Nu am filmat cu el atât de mult niciodată dar am făcut de mai multe ori un raport al timpul filmat și bateria rămasă. Ne-ar fi plăcut ca acumulatorul din interiorul aparatului să poată fi încărcat prin portul USB al aparatului dar nu se oferă aceasta posibilitate. Olympus E-M5 Mark III oferă aceasta posibilitate.
  • 70% PRO: nivelul de zgomot – este peste așteptări. Ne gândeam că un aparat ieftin cu un senzor mic va genera zgomot mai pronunțat în imagini, dar în funcție de lumina disponibila în ambient și destinația finală a fotografiilor, veți putea cu siguranță să folosiți fără probleme un ISO 800-1600 și dacă e nevoie chiar și 3200.
  • 70% PRO: balansul de alb – tonurile pielii sunt foarte bine reproduse în majoritatea cazurilor. E-M10 Mark III alege bine temperatura de culoare și oferă chiar posibilități creative peste sistemele concurente consacrate prin posibilitatea selectării unei temperaturi de culoare de până la 14.000 kelvin față de un maxim de 10.000 kelvin cât veți găsi pe alte sisteme (dslr sau mirrorless). Singura situație unde simpaticul E-M10 Mark III se chinuie să ghicească balansul de alb și să reproducă bine tonurile pielii este când în cadru veți avea lumină artificială galbenă (vestitele becuri incandescente de pe străzi), dar corecția poate fi făcută manual prin editarea fișierelor RAW.
  • PRO: obietive/focale disponibile – spre deosebire de unele sisteme mirrorless noi, sistemul Olympus beneficiază de un timp mai lung de dezvoltare a platformei, Olympus fiind unul din pionierii mirrorless. Olympus oferă obiectivele proprii M.Zuiko cu focale începând de la 8mm (16mm echivalent full frame) și mergând până la 300mm (600mm echivalent full frame), iar plaja de focale este lărgită de obiective oferite de terți producători. Deci nu veți simți lipsa niciunei focale. Luați în calcul că Olympus oferă și două teleconvertoare: 1,4x și 2x 😉. Obiectivele Olympus din gama Pro sunt destul de luminoase, oferind diafragme cu deschidere de la f1.2.
  • CONTRA: protejare la intemperii – din păcate E-M10 Mark III nu este protejat deloc la intemperii precum frații mai mari (E-M5 și E-M1), deci nu poate fi folosit pe ploaie neprotejat, mare atenție.

În ce condiții l-am folosit pentru a ne forma opiniile de mai sus? Aproape în orice condiții, diferite tipuri de subiecte statice sau în mișcare:

  • Ziua în lumina puternică a soarelui de vara
  • La răsărit sau apus când contrastul de iluminare de pe cer și restul imaginii este foarte mare
  • Pe furtuna pândind fulgerele, învelit într-o cască de duș 😉
  • Noaptea în timp ce stăteam gura-cască și priveam galaxia de deasupra noastră
  • În studio cu lumina artificială, atât continuă cât și bliț
  • La evenimente ca aparat secundar
  • Pe munte la 2.400m în frig, fiind mic și ușoră de cărat față de un dslr full frame

Cui îl recomandăm?

  • Atât fotografilor începători dar și fotografilor pasionați
  • Celor care au nevoie de un aparat foto pentru concedii si calatorii
  • Celor care au nevoie de un aparat cat mai mic și mai ușor dar care să ofere o calitate foarte bună a imaginii
  • Celor care au nevoie să filmeze 1080p și 4k decent în aproape orice condiții
  • Celor care nu pot căra după ei tot timpul un trepied și au nevoie de o stabilizare excelentă
  • Celor care caută un aparat foto cu aspect vintage
  • Celor care au nevoie de un aparat care să poată fotografia în deplină liniște, E-M10 Mark III oferind funcția de Silent Shutter folosind declanșatorul electronic, mod în care aparatul funcționează complet silențios.
  • Celor care nu vor să cheltuiască mult pe un pachet body+obiective, aparatul cat și obiectivele Olympus fiind mult mai ieftine decât ale concurentei.
  • Celor care vor să folosească imediat fotografiile făcute cu aparatul. Implementarea WiFi este simpla și se pot transfera imediat atât fotografiile (JPG si/sau RAW) cat și clipurile video.

Cui nu îl recomandam?

  • Celor care în timpul filmărilor trebuie să folosească un microfon extern. Singura variantă e să înregistrați sunetul separat și apoi să îl puneți peste filmare la montaj. Olympus OM-D E-M10 Mark III nu are port pentru microfon extern.
  • Celor care au nevoie de un aparat protejat la intemperii. Olympus nu a inclus niciun fel de protecție la intemperii pe micuțul E-M10 Mark III.
  • Celor care fotografiază predominant cu valori ISO mari >= ISO 3.200 și au nevoie de zgomot cat mai mic în imagine. Evident că depinde care este scopul final al imaginii și de tipul de fotografie. Aceeași expunere poate fi obținută cu zgomot mai mic dacă se folosește un ISO mai mic și un timp de expunere mai mare ajutat fiind de stabilizarea aparatului. Acest avantaj oferă sistemului Olympus posibilitatea folosirii unui ISO mai mic, și implicit un zgomot mai mic pe imagine, dar nu poate fi folosit în orice situație.

Vă lăsăm în continuare cu o serie de fotografii făcute cu Olympus OM-D E-M10 Mark III:

 

În încheiere vă spunem că Olympus OM-D E-M10 Mark III este un aparat foto surprinzător, destinat începătorilor și entuziaștilor, ce oferă posibilitatea realizării clipurilor video la rezoluție 4K. Aparatul vă oferă destule unelte care vă vor fi de folos pentru a vă dezvolta în materie de fotografie. Este un aparat mic și ușor, poate funcționa complet silențios atunci când este nevoie și este ideal pentru călătorii și concedii.

9 thoughts on “Olympus OM-D E-M10 mark III: părerea noastră după 6 luni de utilizare”

  1. Da, un aparat foto care înglobează multă tehnologie la un preț corect. Pot spune ca m-au impresionat plăcut materiale de calitate – chiar mai bune ca la alte aparate mult mai scumpe- si pentru vacanță, este o opțiune excelentă. Recomand.

  2. interesant articol. eu am un nikon d3100 cu 18-55 si ma tot uit dupa un aparat nou si acum chiar mi-ati dat de gandit cu olympusul asta. ma gandeam la un nikon z50, dar vad ca asta e la jumatate de pret ceea ce e foarte ok

  3. pentru trecking pare varianta ideala jucaria asta o sa ma duc la f64 sa-l probez si poate plec cu el

    • Da, este foarte potrivit pentru tipul asta de activitate. Este mic si usor si foarte versatil.
      Probeaza-l daca poti, este prioritatea numarul unu atunci cand vrei sa cumperi un aparat nou si daca este pe placul tau ia-l.
      Daca inveti sa-i folosesti toate functiile incluse vei fi foarte multumit de acest aparat.
      Anunta-ne si pe noi daca l-ai cumparat sau nu 🙂

        • am facut alegerea potrivita. l am luat luat de sarbatori si sunt indragostit de el chiar ma bucur ca am citit reviewul vostru si ca am luat decizia asta. am obiectivul de kit si urmeaza sa iau si un 25mm 1.8

          • Super! Ne bucuram ca ti-am fost de ajutor cu informatiile de mai sus.
            Speram sa te bucuri cat mai mult de noua achizitie si sa ne arati si noua ce fotografiezi cu el 😉

  4. Bună! Îmi poți spune cum este sunetul fără microfon extern? Poți avea o filmare decenta (dacă nu ai zgomot pe fundal?)

Leave a comment