Pentru majoritatea dintre noi smartphone-ul a înlocuit aproape complet aparatul foto în activitatea de zi cu zi. Acesta este motivul pentru care am ales să testăm dacă putem fi mulțumiți de fotografiile pe care le facem cu telefonul. Și nu am făcut-o oriunde, ci într-o vacanță in Italia.
Sperăm să ne facem un obicei din a testa diverse smartphone-uri pe zona de foto. Nu ne interesează rezultatele obținute de acestea în benchmark-uri sau cât de repede deschid aplicația x ori y. Este plin internetul de astfel de informații mai puțin folositoare în viața de zi cu zi. Noi testăm doar capabilitățile foto ale telefoanelor.
Primul pe lista este flagship-ul momentului de la Samsung: Galaxy S22 Ultra. Un smartphone cu cinci camere în total, patru pe spate și una pe față pentru selfie.
Să detaliem pe rând specificațiile tehnice ale celor cinci camere:
Cameră Wide – Principala – 1x:
- Rezoluție: 108 megapixeli
- Model: Samsung Isocell HM3
- Diafragmă fixă: f/1.8
- Focală: 23mm (echivalent Full Frame)
- Dimensiune senzor: 1/1.33″
- Dimensiune pixel: 0.8µm
- 9-in-1 Pixel Binning – pentru fotografii de 12MP cu pixeli de 2.4µm
- Dual Pixel PDAF – Phase Detection AutoFocus
- Laser AutoFocus
- OIS – Optical Image Stabilization
Cameră Ultra-Wide – 0,6x:
- Rezoluție: 12 megapixeli
- Model: Sony IMX563
- Diafragmă fixă: f/2.2
- Focală: 13mm (echivalent Full Frame), 120˚
- Dimensiune senzor: 1/2.55″
- Dimensiune pixel: 1.4µm
- Dual Pixel PDAF – Phase Detection AutoFocus
- Super Steady video
Cameră Tele – 3x:
- Rezoluție: 10 MP
- Diafragmă fixă: f/2.4
- Focală: 69mm, (echivalent Full Frame)
- Dimensiune senzor: 1/3.52″
- Dimensiune pixel: 1.12µm
- Dual Pixel PDAF – Phase Detection AutoFocus
- OIS – Optical Image Stabilization
Cameră Tele – 10x:
- Rezoluție: 10 MP
- Diafragmă fixă: f/4.9
- Focală: 230mm (echivalent Full Frame), Optică tip Periscop
- Dimensiune senzor: 1/3.52″
- Dimensiune pixel: 1.12µm
- Dual Pixel PDAF – Phase Detection AutoFocus
- OIS – Optical Image Stabilization
Cameră frontală – Selfie:
- Rezoluție: 40 MP
- Diafragmă fixă: f/2.2
- Focală: 26mm
- Dimensiune senzor: 1/2.82″
- Dimensiune pixel: 0.7µm
- 4-in-1 Pixel Binning – pentru fotografii de 10MP cu pixeli de 1.4µm
- PDAF – Phase Detection AutoFocus
De la început vă putem spune că am fost încântați de calitatea imaginilor obținute atât de camera principală, cât și de celelalte camere ale lui Samsung Galaxy S22 Ultra. Nivelul detaliilor, culorile, texturile și informațiile obținute atât în zonele luminate, cât și în cele întunecate sunt la un nivel foarte avansat pentru un smartphone. În aceeași măsură fotografiile obținute pe întuneric sunt deosebit de detaliate și de bine luminate.
„Vorba lungă, sărăcia omului” – să lăsăm textele și să facem loc fotografiilor să vorbească singure pentru Galaxy S22 Ultra. Pentru fiecare fotografie vă vom spune cu ce cameră a fost făcută și cu ce setări (date vizibile și în EXIF-ul fotografiilor).
Pentru acest articol am folosit doar fotografii făcute pe modul automat sau pe modul special pentru fotografii nocturne. Nu am folosit modul PRO și nu am editat în niciun fel fotografiile. Acestea au fost doar redimensionate (micșorate) și au primit logo-ul 35media.ro pe ele. Am dorit să fie evident pentru toată lumea ce poate face acest smartphone fără a fi expert sau măcar pasionat de fotografie, fără a avea cunoștințe despre setările manuale ale camerei. Este foarte probabil ca în unele cazuri să fi obținut o calitate superioară dacă foloseam modul PRO și dacă am fi prelucrat apoi fotografiile, dar acesta este subiectul unui alt articol.
Vom începe cu fotografii realizate ziua. Lumina este mai mult decât suficientă și marea majoritate a smartphone-urilor se vor descurca decent. Singura mare provocare pentru cameră este să obțină detalii în zonele luminate intens de soare și în același timp să păstreze detalii și în zonele de umbră.
Dintre cele patru camere de pe spatele lui Galaxy S22 Ultra, una pare să iasă oarecum din tipar. Telecamera 10x pierde puțin din contrastul și claritatea celorlalte trei. Dar după cum se poate vedea din fotografiile de mai sus este perfect utilizabilă în aproape orice condiții pentru majoritatea dintre noi. Diferențele devin vizibile dacă ești pasionat de Pixel-Peeping și vrei să vezi fotografiile mărite la 100% pe ecran.
Când se lasă seara, lumina naturală începe să fie insuficientă pentru majoritatea smartphone-urilor. Unele folosesc în mod automat un timp de expunere mai mare pentru a capta mai multă lumină, dar, dacă nu se folosește un trepied imaginile pot părea mișcate. Modelele mai noi și mai performate au un mod special de fotografiere pentru noapte (Night Mode) cu ajutorul căruia reușesc să îmbine 2 sau mai multe cadre pe care apoi să le unească pentru a obține o singură imagine bine expusă. La fel, este nevoie de multe ori ca smartphone-ul să stea nemișcat, ideal ar fi să se folosească un trepied.
Samsung Galaxy S22 Ultra este unul dintre campionii fotografiilor nocturne, cei de la Samsung numind Night Mode-ul de pe seria S22 – Nightography. Toate fotografiile de mai jos sunt făcute tot pe mod automat, fără trepied. Doar am încercat să stăm cât mai nemișcați timp de 1-6 secunde cât a fost nevoie pentru fiecare fotografie în parte. Am reușit să obținem 100% din cadre nemișcate fără să folosim un trepied chiar și pentru cele care au avut nevoie de 6 secunde de expunere.
În lumină slabă camera principală este evident cea mai potentă când vine vorba de detalii. Aceasta reușește să păstreze majoritatea texturilor foarte bine în majoritatea cazurilor. Următoarea cameră este cea Ultra-Wide 0,6x care se apropie destul de mult de camera principală. Cele două telecamere 3x și 10x reușesc să facă expunerea foarte bine, stabilizarea optică ajută foarte mult pentru a obține imagini clare, dar sunt sigur că dacă am fi folosit un trepied, nivelul detaliilor ar fi fost mai bun, mai apropiat de camera principală și cea Ultra-Wide. Poate vom reuși să testăm diferențele acestea într-un articol viitor.
Cu siguranță fotografiile de mai sus vă arată că Samsung Galaxy S22 Ultra poate înlocui cu brio un aparat foto în foarte multe cazuri, pentru mulți dintre noi. Fotografiile de vacanță ale familiei pot fi obținute acum fără să mai fie nevoie să cărăm după noi un aparat foto în bagaj pentru a avea amintiri plăcute ochiului.
Pe final vă dăm un sfat pentru a obține fotografii mai bune cu smartphone (cu mai multe detalii, cu un contrast mai bun și cu o reprezentare a culorilor mai bună): curățați foarte bine lentilele camerelor cu o bucată de bumbac (se șterge bine și cu tricoul ;)) pentru a îndepărta petele de grăsime de la degete.
frumoase poze dar telefonul e cam scump pentru majoritatea dintre noi
Asa este, dar noi am dorit doar sa scoatem in evidenta nivelul la care au ajuns telefoanele de top din 2022.
Ce poate face acum Galaxy S22 Ultra probabil va fi disponibil in 2-3 ani pe modelele medii care sunt destul de accesibile.
Vom incerca sa testam si alte modele mai accesibile in viitor.
foarte bine pus in valoare s22 ultra prin fotografiile astea felicitari
Multumim pentru apreciere!
pai si ce ziceti voi, ca-i mai bun ca un iphone 13 pro max?
Salut Catalin,
In primul rand nu am testat un iPhone 13 Pro Max ca sa ne dam cu parerea despre el.
In al doilea rand ar fi trebuit sa le punem la lucru unul langa altul in aceleasi conditii si sa comparam rezultatele obtinute ca sa-ti putem raspude competent.
In al treilea rand nu credem ca ar fi diferente foarte mari, indiferent care ar fi mai bun pe anumite tipuri de fotografie sau in anumite situatii. Putem afirma totusi ca telecamera de 10x (echivalent 230mm pe Full Frame) nu are egal inca la iPhone, deci daca ar vrea cineva sa fotografieze subiecte aflate la distanta, da, aici S22 Ultra ar fi superior. Dar in rest nu stim sa-ti raspundem la intrebare.
e diferenta mare intre s22 ultra si s21 ultra la fotografia nocturna? eu am s21 ultra si ma tenteaza sa il schimb cu un s22 ultra. pozele voastre imi plac si ma tenteaza si stylusul din s22 ultra
Din specificatiile tehnice ale celor doi senzori de pe camerele principale se poate vedea ca este o diferenta teoretic substantiala cand vine vorba de lumina captata ceea ce ar insemna ca pe lumina slaba ar trebui sa se simta diferenta. Ar fi interesant sa facem un test cu cele doua ca sa vedem clar cat de mult se simte diferenta. Oricum, daca folosesti modul nocturn din aplicatia camerei rezultatele ar trebui sa fie ok si pe S21 Ultra.
Legat de stylus, tu stii daca ai nevoie de el sau nu. Parca exista optiunea sa-l cumperi separat si sa folosesti o carcasa cu loc pentru stylus pe S21 Ultra.