Am reușit să luăm cu noi pentru teste noul iPhone 14 Pro înainte ca acesta să devină disponibil pe piața din România. Chiar și în momentul în care scriem aceste rânduri generația 14 este încă în precomandă în majoritatea magazinelor. Totuși, la evoMAG.ro este ocazional disponibil și poate fi cumpărat din stoc. Noi le mulțumim prietenilor de la evoMAG.ro pentru faptul că ne-au trimis pentru teste un iPhone 14 Pro de 512 GB sigilat pe care l-am putut supune testelor noastre foto care au avut loc în cadrul #35mediaPhotoTour din Veneția.
iPhone 14 Pro vine echipat cu un senzor principal mai mare cu 65% decât cel de pe iPhone 13 Pro, ceea ce îi oferă posibilitatea, cel puțin teoretică, să capteze mai multă lumină decât modelul anterior și astfel să reușească să creeze fotografii mai luminoase și mai detaliate în întuneric. Din păcate, această diferență este oarecum diminuată de faptul că ansamblul de lentile puse deasupra senzorului nu este la fel de luminos ca la modelul anterior, diafragma scăzând de la f/1.5 la f/1.9.
Camera Telefoto 3x pare a avea specificații similare cu cea inclusă în iPhone 13 Pro, dimensiunea senzorului fiind aceeași: 1/3.5” iar diafragma: f/2.8.
Diferențe sunt disponibile și la camera Ultra-Wide 0.5x: dimensiunea senzorului crește de la 1/3.5” la 1/2.55” în timp ce pierde puțină lumină din cauza unei diafragme mai închise, de la f/1.8 la f/2.2.
Ar fi fost interesant să avem în teste în același timp și un iPhone 13 Pro și să le comparăm direct în teren. Așa am fi putut face o comparație concretă între cele două modele.
Cele trei camere de pe spatele noului iPhone 14 Pro au următoarele specificații tehnice:
Cameră Wide – Principala – 1x:
- Rezoluție: 48 megapixeli
- Diafragmă fixă: f/1.8
- Focală: 24mm (echivalent Full Frame)
- Dimensiune senzor: 1/1.28″
- Dimensiune pixel: 1.22µm
- 4-in-1 Pixel Binning – pentru fotografii de 12MP cu pixeli de 2.44µm
- Dual Pixel PDAF – Phase Detection AutoFocus
- Laser AutoFocus
- OIS – Sensor-Shift Optical Image Stabilization
Cameră Ultra-Wide – 0,5x:
- Rezoluție: 12 megapixeli
- Diafragmă fixă: f/2.2
- Focală: 13mm (echivalent Full Frame), 120˚
- Dimensiune senzor: 1/2.55″
- Dimensiune pixel: 1.4µm
- Dual Pixel PDAF – Phase Detection AutoFocus
Cameră Tele – 3x:
- Rezoluție: 12 MP
- Diafragmă fixă: f/2.8
- Focală: 77mm, (echivalent Full Frame)
- Dimensiune senzor: 1/3.5″
- Dimensiune pixel: 1.12µm
- Dual Pixel PDAF – Phase Detection AutoFocus
- OIS – Optical Image Stabilization
Am fost foarte entuziasmați că am avut în trusă un iPhone 14 Pro și că vom reuși să-l testăm așa cum ne-am dorit pe partea foto pentru a ne face o opinie obiectivă asupra potențialului celor 3 camere de pe spatele telefonului. L-am testat pe timp de zi când soarele era sus pe cer și se formau zone cu un contrast puternic între clădirile luminate de soare și zonele întunecate de pe alei sau canale unde soarele nu reușea să intre. L-am testat și pe înserat cu lumină caldă de apus, apoi la ora albastră dar și mai târziu în noapte. L-am testat și din mână, l-am pus la treabă și de pe trepied, astfel formandu-ne o opinie destul de clară asupra lui.
Menționăm că toate cadrele de mai jos au fost realizate pe modul automat și nu sunt editate deloc înainte de a le posta online. Avem și unele excepții pe care le-am indicat explicit unde a fost cazul. Este vorba de cadre salvate RAW (DNG) pe care le-am prelucrat și le-am prezentat alături de versiunea neprelucrată pentru comparație.
Începem cu comportamentul camerelor pe timp de zi.
Evident că lumina este suficientă indiferent de locatie și că ne așteptam de la iPhone 14 Pro să exceleze pe străzile și canalele din Veneția. Putem spune clar că telefonul se descurcă exemplar în aproape toate încercările noastre de a-l pune în dificultate.


















Am făcut teste și cu modul „hibrid” de zoom 2x. Acest mod se folosește de rezoluția mare a camerei principale din care decupează pixelii necesari din centru pentru a rămâne cu un cadru de 12 megapixeli. Este clar că acei pixeli mici din centrul senzorului nu sunt la fel de „buni” ca o cameră dedicată cu o focală 2x. Imaginea este mai clară dacă se folosește camera Tele 3x decât acest mod hibrid 2x. Rețineți că fotografia de mai jos este făcută în apropierea prânzului când lumina este foarte puternică. Pe întuneric calitatea detaliilor din cadru scade și mai mult atunci când folosim zoom-ul 2x.
Mai jos găsiți mai întâi imaginea întreagă, după care am făcut crop 100% pe imagine ca să vedeți nivelul inferior la detaliile din cadru:





Au fost totuși și cazuri limitate în care iPhone 14 Pro nu s-a descurcat cum ne-am fi așteptat. Este vorba de situațiile în care contrastul a fost foarte puternic iar iPhone 14 Pro reușea să expună corect ori zona puternic luminată de soare în detrimentul zonei întunecate, ori zona din întuneric în detrimentul zonei luminate de soare. Compensarea expunerii dintre cele două zone nu a fost suficientă în cazurile de mai jos.
În prima imagine se vede cum iPhone 14 Pro a expus corect cadrul general, dar zona de umbră a rămas destul de subexpusă, detaliile fiind destul de greu de observat. Am putea încerca să dăm vina pe senzorul de dimensiune mică și diafragma mai închisă de pe camera Tele 3x.

În fotografia de mai jos telefonul reușește să expună corect cadrul general, dar sus în partea centrală, fotografia este supraexpusă inestetic din cauza luminii soarelui care intră în cadru. Aici nu mai putem da vina pe senzorul mic din camera Tele 3x pentru că fotografia este făcută cu camera principală, cea mai performantă.

Mai jos se vede aceeași situație, cadrul general este expus relativ corect dar în partea de sus cerul este supraexpus încât nu mai există detalii deloc. Fotografia este făcută tot cu camera principală.

În cadrul de mai jos iPhone 14 Pro expune bine tunelul întunecat în care eram, dar nu reușește să rețină detalii din afara acestuia. Fotografia este făcută tot cu camera principală.

Haideți să vedem cum se comportă iPhone 14 Pro pe timp de noapte.
Mai departe vom analiza cadrele pe care telefonul le face în lumină naturală redusă, mai exact în apropierea răsăritului sau a apusului. Majoritatea cadrelor ce vor urma sunt făcute în proporție foarte mare de pe trepied pentru a elimina lipsa detaliilor din cauza mișcării mâinilor. Așadar am dat posibilitatea telefonului să obțină ce poate mai bine în fiecare situație.









Mai jos veți vedea același cadru, primul fiind obținut în format standard HEIC prelucrat de telefon, iar al doilea este un fișier RAW (DNG) prelucrat de noi. Fișierul RAW este destul de bine construit și permite editarea expunerii și a detaliilor destul de bine. Mult mai bine decât o face telefonul în mod automat.






În lumină slabă iPhone 14 Pro se descurcă bine pe fișierele HEIC gândite de telefon. Suntem însă surprinși de calitatea informațiilor din fișierele RAW (DNG) din care se pot genera în urma editării fotografii mult mai bune, fapt ce ne-a dat de înțeles că modelele automate folosite de Apple pentru prelucrarea fotografiilor nu sunt cele mai bune de pe piață. În mod cert Apple trebuie sa mai lucreze la prelucrarea informațiilor pe care le obține de la senzori, ar fi păcat să nu o facă având în vedere că în fișierele RAW se ascund atât de multe detalii ce abia așteaptă să fie scoase la lumină. Poate într-un viitor update de iOS 😉
Dacă lăsăm deoparte camera principală și ne gândim la camerele Ultra-Wide și Tele 3x, găsim o diferență semnificativă la nivelul detaliilor texturilor pe timp de noapte. Faptul că toate fotografiile au fost făcute pe modul automat oferit de telefon și nu avem posibilitatea să expunem manual după bunul plac este un minus din punctul nostru de vedere pentru că am fi putut expune așa cum gândim noi cadrele și poate am fi reușit să aducem și mai multe detalii în fotografii.
Concluzii:
Apple iPhone 14 Pro este un smartphone foarte capabil când vine vorba de fotografie. Gândește singur ce trebuie să facă pentru a obține cadre faine în aproape toate împrejurările, lăsându-ți timp să te gândești la subiect, încadrare, compoziție și rețeaua socială pe care să distribui ulterior fotografia pentru a obține cat mai multe reacții de la prieteni 🙂
Plusuri:
- Expunere WYSIWYG: ne-a plăcut că mereu ceea ce vedeam pe ecran în momentul declanșării am regăsit ulterior în galeria cu fotografii, spre deosebire de alte telefoane care arată pe ecran o imagine ușor neprelucrată și după ce realizezi fotografia găsești în galerie un cadru ușor modificat la expunere.
- Calitatea fișierelor RAW (DNG): este o diferența mare între fișierele HEIC și cele RAW (DNG) pe care iPhone 14 Pro le salvează. Este o plăcere să prelucrezi DNG-ul, mai ales dacă este unul de 48 de megapixeli. Se pot obține detalii foarte bune din zonele umbrite. Nu cred ca sunt multe telefoane în acest moment care să ofere acest nivel de calitate a fișierelor RAW (DNG).
- Auto Focus: Toate cele trei camere incluse pe spatele noului iPhone 14 Pro oferă Auto Focus de tip Phase Detection, cea principală și cea Ultra-Wide oferă chiar Auto Focus de tip Dual Pixel Phase Detection. Suplimentar, telefonul dispune și de un modul laser care ajută sistemul de Auto Focus să se descurce foarte bine.
- Stabilizare Optică: atât camera principală, cât și cea Tele 3x, au inclusă stabilizare optică ceea ce le oferă posibilitatea compensării mișcării mâinilor în cazurile în care expunerea trebuie să fie ceva mai lungă.
- Expunere bună: în majoritatea cazurilor expunerea este destul de bine realizată. Se pot păstra în galerie sau se pot posta online fotografiile așa cum le salvează camera fără a mai fi neapărat nevoie de o editare suplimentară.
Minusuri:
- Lipsa unei telecamere cu o focală mai lungă decât cea oferită de Telecamera 3x de 77mm. Sunt disponibile pe piață telefoane cu zoom optic 5x și chiar 10x. Zoom-ul digital nu poate suplini camerele Tele mai lungi.
- Nivelul detaliilor din cadrele cu contrast puternic nu este de fiecare dată foarte bun. Se pierd detalii fie în zonele luminate puternic, fie în zonele întunecate.
- Majoritatea cadrelor sunt ușor desaturate: dacă se vizualizează fotografiile pe un monitor profesional calibrat pentru fotografie, se va observa că sunt ușor desaturate. Dacă în medie s-ar crește nivelul saturației doar cu ~5%, cadrele ar arăta mult mai real. Poate că profilul standard de culoare de pe ecranul iPhone-ului compensează ușor această diferență de saturație.
- Lipsa unui mod de expunere manuală: telefonul se descurcă foarte bine în majoritatea cazurilor, dar un fotograf va vrea să aibă acces și la modul de expunere manuală pentru a se juca măcar cu timpul de expunere după bunul plac. Am văzut că sunt câteva aplicații în App Store care oferă expunere manuală, dar ni se pare puțin exagerat ca această facilitate să fie disponibilă doar contra cost. Fără o expunere manuală este aproape imposibil să faci mai multe fotografii similare în aceeași locație pentru că modul automat va calcula expunerea diferit de fiecare dată când vei vrea să faci o nouă fotografie.
- 2x zoom este mai slab decat 3x zoom: iPhone 14 Pro are o singură telecameră, cea care oferă un zoom de 3x față de camera principală. 2x este obținut digital și rezultatul nu este la fel de consistent la nivelul detaliilor precum ce se poate obține din camera principală sau telecamera 3x.
La final dorim să le mulțumim încă o dată prietenilor de la evoMAG.ro pentru că ne-au pus la dispoziție o săptămână noul iPhone 14 Pro pentru teste, timp în care am reușit să ne formăm opiniile de mai sus. Apropo, vedeți că este disponibil la ei în stoc: iPhone 14 Pro de 256GB 😉
Nota 35media.ro pentru camerele foto incluse pe spatele lui iPhone 14 Pro:
Concluzie
Apple iPhone 14 Pro este un smartphone foarte capabil când vine vorba de fotografie. Gândește singur ce trebuie să facă pentru a obține cadre faine în aproape toate împrejurările, lăsându-ți timp să te gândești la subiect, încadrare, compoziție și rețeaua socială pe care să distribui ulterior fotografia pentru a obține cat mai multe reacții de la prieteni.
Arata bine pozele. Eu am un iPhone 12 Pro Max și parca este o îmbunătățire când ma uit la pozele voastre.
Nu ne putem pronunța în comparația asta dintre iPhone 12 Pro Max și iPhone 14 Pro.
Ar fi fost interesant să avem un iPhone de generație anterioară pentru a le putea compara în mod direct în teren. Poate la o alta ieșire din viitor. 🙂
Superbe poze. Bravo, baieti!
Mulțumim Cristina! 🙂
pentru multa lume acest nivel de calitate este suficient pentru fotografiile de familie si pentru concedii. doar voi fotografii aveti nevoie de mai mult pentru evenimente probabil
Da, clar e suficient chiar si pentru fotografi. Exceptie fac proiectele foto profesionale care au nevoie de un nivel superior de calitate.
Colegul meu de birou tocmai si-a comandat azi iphone 14 pro de la evomag si s-a dus sa-l ia din magazin. Luni o sa vina mandru la munca
Sa-l foloseasca cu placere! 😀