© 35media.ro

In teste: vivo X90 Pro – telefon cu senzor de 1 inch pe camera principala

În urmă cu câteva luni am testat modelul vivo X80 Pro în tura noastră foto din Veneția. Găsiți aici toate detaliile legate de experiența noastră alături de acel telefon: https://35media.ro/foto-review-vivo-x80-pro-am-testat-camerele-noului-vivo-in-venetia/. Am fost foarte surprinși de capabilitățile acestui telefon pe segmentul foto. Impactul a fost cu atât mai mare cu cât atunci a fost prima interacțiune a noastră cu un telefon vivo și l-am văzut descurcându-se exemplar lângă modelele noi de la concurență.

Când am auzit că vivo a lansat succesorul X80 Pro, adică X90 Pro, spre sfârșitul anului 2022, am fost foarte nerăbdători să îl încercăm. Ce ne-a captat cu adevărat atenția a fost senzorul de 1 inch disponibil pe camera principală, care părea extrem de interesant. Abia așteptam să punem mâna pe acest nou model și să vedem ce minunății poate face în materie de fotografie!

Camera de 1 inch optimizata de Zeiss

Anul trecut, la lansarea modelului X80 Pro în Berlin, vivo și-a propus să stabilească un standard în fotografia de smartphone. X90 Pro continuă ceea ce a început X80 Pro, având ca obiectiv îmbunătățirea și mai mult a capabilităților de fotografiere. Acest lucru începe cu nucleul X90 Pro, care are un sistem de fotografiere cu o cameră principală ZEISS de 1 inch. Acesta integrează o versiune personalizată a senzorului Sony Exmor IMX989 de 50 de megapixeli, cu combinare de pixeli 4-în-1 și dimensiunea pixelilor de 3,2 micrometri.

Aria fotosensibilă a unității de fotografiere este cu 77% mai mare decât generația anterioară. Deși este comun în industrie să se folosească lentile de plastic, vivo crede că o captare precisă a luminii se realizează prin utilizarea materialelor de cea mai înaltă clasă. De aceea, X90 Pro este echipat cu o configurație complet nouă de șapte lentile de plastic plus una de sticlă; lentila de sticlă este de calitate DSLR, cu o transmisie înaltă a luminii, ceea ce duce la un număr Abbe de 81,6 (ca referință, intervalul între 75 și 85 este rezervat pentru sticlele de fluorită și fosfat de cea mai înaltă calitate, iar 65 este valoarea pentru sticlele obișnuite de coroană).

Datorită stratului ZEISS T* aplicat pe lentilele tuturor celor trei camere din spate, reflectivitatea a scăzut cu 42,8%, ceea ce reduce lumina parazită și efectul de ghosting. În plus, diafragma f/1,75 transmite cu 24% mai multă lumină decât multe alte dispozitive echipate cu senzorul IMX989. Interesant este faptul că senzorul de 1 inch în sine costă de două ori mai mult decât întregul modul de cameră din spate al modelului vivo X80 (versiunea non-Pro). Datorită creșterii forței de împingere a modulului OIS cu 80%, s-a realizat o stabilizare de nivel CIPA 4 III a modulului. În plus, modulele camerei sunt ajutate de un dTOF, care contribuie semnificativ la un răspuns mai rapid și mai precis pentru focalizarea camerelor pe subiect.

Aceasta permite capturarea de imagini cu toate detaliile păstrate, cu o precizie clară și o reproducere a culorilor, chiar și în situații de iluminare complexă în care unele elemente ale scenei sunt întunecate, iar altele sunt iluminate, indiferent dacă utilizatorii se deplasează sau stau nemișcați.

Telecamera 2x cu distanta focala de 50mm

Noul senzor personalizat Sony IMX758 este mare, de fapt cu 33,7% mai mare decât IMX663 utilizat anterior și oferă o rezoluție crescută de la 12 la 50 de megapixeli. Combinat cu diafragma extra-largă f/1,6, acesta duce la realizarea unor portrete naturale excepționale. În plus, senzorul suportă OIS (stabilizare optică a imaginii) precum și un algoritm Remosaic de nivel hardware, pentru o captare a luminii cu 76% mai mare față de predecesor.

Camera Ultra-Wide

Trio-ul de camere din spate este completat de o cameră cu unghi larg de 108 grade și distorsiune ultra-redusă. În spatele lentilei, se află un senzor Sony IMX663 de 12 megapixeli, cu diafragma f/2,0, care permite realizarea fotografiei perfecte chiar și atunci când stai aproape de subiect.

Sistemul de camere este echipat cu un dTOF (senzor de timp de zbor în profunzime), care ajută la focalizarea mai bună în condiții de lumină slabă, contribuind la claritatea și precizia generală a capturii de imagini și video.

În concluzie, camerele de pe spatele noului vivo X90 Pro par să reprezinte un salt semnificativ în ceea ce privește performanța foto-video față de modelul anterior, X80 Pro. Cu o gamă largă de îmbunătățiri și inovații, X90 Pro are o singură telecameră și un senzor de 50 de megapixeli cu o diafragmă mai mare, ceea ce permite realizarea unor fotografii și videoclipuri de calitate superioară chiar și în condiții de iluminare redusă. Singurul minus pe care îl întâlnim la această generație este absența celei de-a doua telecamere, care este disponibilă doar pe modelul X90 Pro+. În general, noul vivo X90 Pro oferă o experiență de fotografie și filmare îmbunătățită și inovatoare, făcându-l o alegere excelentă pentru pasionații de fotografie și utilizatorii interesați de calitatea superioară a imaginilor și a videoclipurilor.

În curând vom reveni cu o evaluare detaliată a camerelor foto de pe spatele modelului vivo X90 Pro, pe care le-am testat, inclusiv în Egipt 😉

One thought on “In teste: vivo X90 Pro – telefon cu senzor de 1 inch pe camera principala”

Leave a comment