© 35media.ro

#35mediaPhotoTour – patru zile pline la Roma

În luna mai cumpăram biletele pentru primul nostru tur foto în afara țării. Eram încântați că vom petrece 4 zile pline doar pentru a fotografia în voie principalele atracții turistice din capitala Italiei.

Am ales mijlocul lunii octombrie considerând că în acea perioadă Roma nu va fi asaltată de tot atât de mulți turiști ca în lunile de vară. În cele câteva luni premergătoare ieșirii noastre am adunat informații, am schițat programul și am încercat să ne pregătim cât mai bine astfel încât să putem fotografia cât mai multe locuri.

Cu câteva zile înainte să plecăm de acasă am avut emoții cu privire la starea vremii, dar până la urmă am avut parte de o vreme care a ținut cu noi.

A venit ziua în care am ajuns la Roma! Era vineri, am ajuns dimineața. După ce am închiriat o mașină am mers în centrul orașului pentru a căuta un loc de parcare. Dacă cumva ajungeți la Roma cu mașina, trebuie să știți că în locurile marcate cu alb se poate parca gratis dar acestea se găsesc greu și de obicei nu ai voie să stai mai mult de 3 ore, apoi sunt locurile marcate cu galben unde nu ai voie să parchezi, iar locurile albastre, pe care am parcat și noi, sunt cu plată. De la ora 08:00 până la ora 19:00 noi am plătit 8 euro, noaptea parcarea pe aceste locuri fiind gratis. Se poate plăti atât cash, cât și cu cardul.

În prima zi după ce am parcat am hotărât să mergem în fiecare loc pe care doream să-l fotografiem pentru a vedea care sunt unghiurile cele mai bune pentru compozițiile pe care ni le imaginam. Asa se face că am parcurs aproximativ 24.000 de pași doar în prima zi. Bineînțeles că nu am fi avut atâta energie fără a mânca o înghețată cum numai la Roma poți mânca. 🙂

După ce am făcut turul obiectivelor turistice pe care doream să le fotografiem, am decis ca primele cadre să le facem la apus de pe un pod cu Catedrala San Pietro în plan îndepărtat. Imediat cum a apus soarele am coborât pe malul râului Tevere și am profitat de ora albastră pentru a fotografia reflexia unui pod și Castelul Sant’ Angelo.

A doua zi ne-am trezit la ora 04.00 dimineața pentru a fi primii la Colosseum în încercarea de a fotografia amfiteatrul înainte să își facă apariția turiștii. Aveam plănuit să facem și răsăritul aici, doar că soarele a răsărit la 07.30 și la acea oră în zonă erau deja foarte multe persoane. Probabil că în lunile de vară când răsăritul este mai devreme sunt șanse mai mari de a fotografia Colosseum-ul fără turiști în cadru.

Seara am mers la Vatican pentru a fotografia Catedrala Sfântul Petru de pe strada Via della Conciliazione. Fiindcă soarele a apus în spatele bisericii din poziția în care ne aflam noi și pentru că cerul nu a avut o coloristică extraordinară, am hotărât să mai rămânem puțin pentru a fotografia biserica și la ora albastră. Pentru că voiam să fie și mai interesant de atât am luat o sticlă cu apă și am făcut o mică baltă în fața noastră, astfel încât să avem reflexia bisericii în cadru.

Ce a urmat face subiectul unui alt articol disponibil aici: Poti face bani pe strada din fotografie?. Printre turiștii care s-au îmbulzit am reușit și noi să facem câteva fotografii:

Duminică a fost o nouă zi în care ne-am trezit cu noaptea în cap, la ora 04.00. Asta pentru că ne-am dat seama că șansele cele mai mari pentru a putea fotografia în liniște, fără turiști în cadru, era sa ieșim înaintea lor, a mulțimii de turiști predominant asiatici care se mișcă încontinuu și își fac selfie din fiecare colt de piața sau de pod și nu se opresc nici măcar un minut pentru a admira locul în care se afla.

Am decis ca în această dimineață să ne despărțim și sa mergem în locuri diferite: unul la Piazza di Spagna și celălalt la Fontana di Trevi. Dar, surpriza! În cele doua locații cred ca sunt turiști 24 de ore din 24. Cu greu am reușit să prindem câte un moment liber în care să fotografiem locația fără a avea oameni în cadru.

Seara, pentru că ne-a plăcut experiența pe care am avut-o cu o seara înainte, am decis să facem ceva bani în fața Catedralei San Pietro. Am reușit să strângem 45,60 euro într-o oră si jumătate. O fi bine, o fi rău, vă lăsăm pe voi să decideți. Nu vă povestim mai multe acum, dar puteti deschide articolul dedicat:Poti face bani pe strada din fotografie?. 😉

Luni dimineață… ați învățat deja… trezirea la ora 04.00 😊. Am ajuns în centrul orașului cu puțin înainte de ora albastră și ne-am despărțit din nou pentru a fotografia în două locuri separate: podul Sant’ Angelo și Vatican. Cu ocazia asta am observat că turiștii stau la coada încă de pe la ora 05.30-06.00 ca să intre în catedrală. Mda, nici nu răsărise soarele și la coadă erau deja peste 100 de persoane. Asta într-o zi de luni în a doua jumătate a lunii octombrie. Nici nu vrem să ne gândim câtă lume este la coada într-o zi de weekend din mijlocul verii.

După răsărit am hotărât să mergem la Muzeul Vatican pentru a face câteva fotografii la interior. Am ales ziua de luni considerând că va fi mai puțină lume decât în weekend și bine am făcut!

Am ajuns în fața muzeului la ora 08.00 și deja era o coadă de aproximativ 30 de metri cu oameni pe 4-5 rânduri, fapt pentru care am ales să apelăm la varianta Skip the Line pentru câțiva euro în plus față de biletul normal. A fost o decizie bună ținând cont de faptul că am intrat în muzeu la 08:30, cu prima serie de turiști, având astfel celebrele scări duble de la ieșirea din muzeu libere, putând să le fotografiem din diferite unghiuri fără să fim deranjați de turiști.

Dacă până la intrarea în Muzeul Vatican iți trece prin minte ca ești artist, în momentul în care intri în galeriile muzeului uiți și cum se desparte în silabe cuvântul „artist”. Frumusețea și realismul picturilor de pe pereți este de-a dreptul copleșitoare. Am încercat să fotografiem aceste capodopere din dorința de a vi le arăta aici, dar grandoarea lor nu poate fi înțeleasă decât dacă le vedeți la fața locului. Orice reproducere a lor pălește în comparație cu ce au reușit artiștii să așeze pe acei pereți.

Ziua am încheiat-o cu o scurtă plimbare de relaxare pe marginea Lacului Bracciano împreună cu cei din familie la care am stat cazați. Ne-am plimbat prin orașul Anguillara, am devorat câte o înghețată mare și bună și nu am ratat ocazia de a face și aici câteva fotografii.

Mulțumim Adi pentru ospitalitatea ta, mulțumim Gianina că ne-ai gătit atât de bine încât am avut impresia că suntem tot în România când am gustat din ciorba făcută de tine, mulțumim Alex că ne-ai fost ghid și ne-ai dus pe ruta cea mai lungă. Pardon, cea mai scurtă prin oraș 😉

Marți dimineață ne-am întors spre casă, resimțind o oarecare oboseală fizică dar cu multe amintiri și fotografii frumoase din primul #35MediaPhotoTour în afara țării.

Promitem să mai facem. 🙂

PS: Gasiti mai jos doua articole cu mai multe fotografii dedicate celor doua sisteme pe care le-am avut cu noi in aceasta tura foto: Olympus si Sony:

4 thoughts on “#35mediaPhotoTour – patru zile pline la Roma”

  1. super tura foto
    de retinut faza cu skip the line ca tot o sa ajung si eu la primavara in roma

Leave a comment